Wat doet een salesmanager?

Wat doet een salesmanager?

Een salesmanager is iemand die verantwoordelijk is voor het verkopen van het product of dienst van de organisatie en hierbij een team van accountmanagers aanstuurt. Maar wat zijn nu precies de taken van een salesmanager en wat is het verschil met een accountmanager?

Wat zijn de taken van een salesmanager?

De salesmanager stelt een salesplan op waarin onder andere beschreven wordt welke verkoopresultaten de organisatie de komende tijd wil realiseren. In het salesplan worden ook de doelstellingen en KPI’s van de accountmanagers opgenomen. Het is de taak van de salesmanager om te controleren in hoeverre deze targets behaald worden en de accountmanagers hier in te coachen. De salesmanager is dan ook verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de accountmanagers. Verder houdt de salesmanager alle trends, ontwikkelingen en kansen in de markt in de gaten en kijkt hoe de organisatie hier op in kan spelen. Daarnaast heeft de salesmanager een strategische rol als het gaat om samenwerking met andere afdelingen binnen de organisatie én bepaalt hij of zij in overleg met directie de strategische koers wat betreft sales.

Wat is het verschil tussen een accountmanager en een salesmanager?

Een accountmanager beheert een aantal accounts en onderhoudt een intensieve relatie met deze klanten en probeert nieuwe producten of diensten aan de man te brengen. Daarnaast verkent de accountmanager de markt en werft de accountmanager nieuwe klanten. Het grote verschil tussen een accountmanager en een salesmanager is dat de accountmanager veel meer gericht is op de operationele kant van het vak sales. De salesmanager is betrokken van strategie tot aftersales en denkt mee op strategisch vlak. Verder kan een salesmanager ook onderdeel zijn van het managementteam terwijl dit bij een accountmanager vaak niet het geval is.

Is het een logische stap om door te groeien van accountmanager naar salesmanager?

Het is goed om te beseffen dat er voor de functie van salesmanager andere competenties vereist zijn dan voor de functie van accountmanager. Wanneer je daar op let, is de stap van (senior) accountmanager naar salesmanager helemaal geen logische stap. In de functie van salesmanager voer je verschillende rollen uit: leider, coach, adviseur en jager. Terwijl je in de functie van accountmanager van deze rollen vaak alleen de rol van jager en adviseur uitvoert. Wanneer je als organisatie voor deze beslissing staat, is het belangrijk om na te gaan of de accountmanager over de juiste competenties beschikt die een salesmanager moet hebben.

Wanneer is een organisatie er aan toe om een salesmanager in dienst te nemen? Over het algemeen is een salesmanager rendabel wanneer het verkoopteam uit 7 á 10 mensen bestaat omdat een salesmanager gemiddeld 100K per jaar kost (inclusief auto etc.). Maar wat als het verkoopteam uit 3 á 4 personen bestaat maar je eigenlijk wel een salesmanager nodig hebt? Dan zijn wij als PBC Group van toegevoegde waarde! Onze dienstverlening kost geen ton per jaar maar we kunnen wel bieden wat jij zoekt: strategisch advies op gebied van sales én aansturing en ontwikkeling van jouw salesmensen. Zit jij in een soortgelijke situatie? Neem dan contact met ons op om over jouw situatie te sparren! We horen je binnenkort!

Neem contact op