Hoe persoonlijke ontwikkeling je een topaccountmanager kan maken

In salestrainingen wordt vaak de nadruk gelegd op het verbeteren van de vaardigheden van de verkoper.

Je kunt dan denken aan zaken als communicatievaardigheden, luistervaardigheden, overtuigingskracht enzovoorts. Echter, er wordt vaak niet gekeken naar iets wat minstens zo belangrijk is: persoonlijke ontwikkeling. In tegenstelling tot wat veel mensen namelijk denken, is de persoonlijke ontwikkeling onmisbaar om een topaccountmanager te worden.

In dit blog vertelt PBC Group welke elementen van persoonlijke ontwikkeling een topaccountmanager doormaakt en wat hierin belangrijk is.

  1. Mentaliteit

Je hoort mensen vaak zeggen dat, om succesvol te zijn, je een ‘winnaarsmentaliteit’ nodig hebt. Dit is echter een vaag begrip dat toelichting vergt. Met mentaliteit bedoelen we je instelling en hoe dit zich vertaalt naar je houding.

Dit zijn de mentaliteitselementen die belangrijk zijn voor je persoonlijke ontwikkeling als verkoper:

  • Een positieve houding.

Verkopers krijgen dagelijks te maken met veel tegenslagen. Je probeert zoveel mogelijk mensen te overtuigen van je product, maar op elk moment binnen het verkoopproces kunnen mensen afhaken. Met een positieve houding blijf je optimistisch. Dit maakt het makkelijker om door te zetten en is ook iets wat klanten voelen.

Iets wat kan helpen bij het ontwikkelen van een positieve houding is ‘dankbaarheid’. Door je bewust te zijn van alle dierbare dingen die je hebt, voel je je daar dankbaar voor.

  • Nederigheid.

Iets wat de besten van de rest onderscheidt is een nederige houding. Op het moment dat je succes hebt (je presteert bijvoorbeeld ruim boven gemiddeld) is een veelvoorkomende valkuil dat je té zelfverzekerd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld minder kritisch op je handelingen wordt en je inspanningen afnemen.

Wat kan helpen om nederigheid te ontwikkelen is door je bewust te zijn van wat je nog niet weet en dat het altijd nóg beter kan. Zo houd je jezelf scherp en werk je hard door.

  • Volharding en werkethiek.

Als (beginnend) verkoper probeer je jezelf constant te ontwikkelen en verbeteren. Nieuwe dingen die je uitprobeert zullen niet altijd (direct) werken. Het is dus belangrijk dat je, ook als het er niet op lijkt dat wat je doet gaat werken, niet opgeeft.

Daarbij is een complementair element het hebben van de juiste werkethiek, Als je een topaccountmanager wilt worden moet je bereid zijn hard, lang en vaak te werken.

  • Relaties

Iets anders waar topaccountmanagers goed in zijn is het opbouwen, onderhouden en versterken van relaties. Het hebben van goede relaties is niet alleen goed voor jezelf (het verlaagt stress en kopzorgen), maar je kan daarmee ook juist meer uit je werk halen.

Denk bijvoorbeeld aan de relaties met je collega’s. Door een goede verstandhouding te hebben met je collega’s kun je elkaar helpen en van elkaar leren.

Dit werkt ook zo bij klantrelaties. Je kunt je relaties verbeteren door hulp aan te bieden maar ook door dingen voor elkaar te doen. Deze wederkerigheid versterkt je relatie. Vergeet niet dat bedrijven het meeste rendement halen uit bestaande klanten.

  • Intellectueel

Als verkoper, zoals in vrijwel elk vak, is het ook belangrijk om constant te blijven leren. Eén van de machtigste wapens die een verkoper heeft is zijn kennis.

Door meer te leren over je product, de markt waarin je werkt, en het ontwikkelen van je salesvaardigheden, doe je wat een échte topaccountmanager doet.

  • Fysiek

Mensen vergeten vaak dat ook je lichaam een belangrijk onderdeel is om op een hoog niveau te kunnen functioneren als verkoper.

Door een juist dieet aan te houden en te sporten (sales is immers topsport!) kun je beter presteren.

Als je meer energie hebt kun je langer doorwerken, ben je scherper en slaap je vaak ook nog beter. Als je fit bent kan je meer en beter werk verrichten en dat is dus ook een kernelement voor het zijn van een topverkoper.

Conclusie

Persoonlijke ontwikkeling wordt vaak over het hoofd gezien in salestrainingen. Niet alleen het hebben van de juiste salesvaardigheden zorgt voor succes, maar ook het zorgen voor een juiste mentaliteit, het optimaliseren van relaties, nooit te stoppen met leren en fit te blijven.

Kan jouw salesafdeling hulp gebruiken?

Neem dan contact met ons op en vertel ons meer over jouw salesuitdaging.

PBC Group maakt topaccountmanagers.