Het inrichten van een goed werkend salesteam

Een goed geolied salesteam is goud waard. Als ondernemer doe je er goed aan om voldoende tijd en middelen te investeren in de inrichting van een salesteam. Die inspanning betaalt zich uiteindelijk uit in meer klanten en meer omzet. Maar wat komt er allemaal kijken bij een salesteam inrichten? De experts van PBC Group geven je een kijkje in de keuken.

Salesteam inrichten: de basis

Geen team functioneert zonder een duidelijk doel, dus begin met een helder geformuleerde aanpak en laat je salesteam precies weten wat je van ze verwacht. Een stevig fundament zorgt voor rust in het team en een gemeenschappelijk kader van waaruit de teamleden hun werk doen. Investeer voldoende budget in het salesteam qua training, middelen en begeleiding, dat betaalt zich later dubbel en dwars terug in de resultaten. Stel heldere maar vooral ook realistische targets die bovendien meetbaar zijn. Dit voorkomt discussies en maakt het makkelijk om resultaten te analyseren.

Inrichting salesteam: duidelijke targets

Sales mensen willen graag vrijheid van handelen, maar ook duidelijkheid over wat hun targets zijn. Stel voor het team dus glasheldere omschrijvingen op van targets en gebieden, of dat nu geografisch, qua omvang of vertical is. Maak de targets vervolgens individueel; dit voegt een competitie element toe aan het werk en kan bovendien de basis zijn voor een variabele beloning of bonussen. Zorg voor transparantie in de behaalde resultaten, om het even of die goed of onvoldoende zijn. Dit zorgt voor meer inzicht en begrip over waar bijgestuurd moet worden.

Inrichten van een salesteam: managen op feiten

Zowel de manager als de sales professionals hebben feiten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Met een CRM pakket kunnen alle feiten worden vastgelegd en activiteiten worden gemonitord. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er goede afspraken zijn over rapportages en dat die punctueel worden uitgevoerd. Daarmee kun je als manager sturen op feiten in plaats van op onderbuikgevoel. Overigens is het zaak om vast te houden aan een eenmaal uitgezette lijn en niet te snel bij te stellen als het niet perfect draait. Het salesteam moet erop kunnen vertrouwen dat ze hun werk kunnen doen zonder voortdurend gecorrigeerd te worden.

Goed ingericht salesteam: de smeerolie

Besteed voldoende aandacht aan de ‘softe’ zaken voor je salesteam. Zoals een goed ingerichte werkplek met voldoende privacy om te kunnen bellen zonder te storen of gestoord te worden. Geef nieuwe mensen een goede inwerkperiode zodat ze tijd hebben om zich de noodzakelijke product & branche kennis eigen te maken en hun plaats te vinden in het team. En vergeet vooral niet: je mensen kunnen alleen succesvol zijn in sales als ze lekker in hun vel zitten. Teamspirit en plezier door leuke uitjes, vrijdagmiddagborrels en andere incentives zorgen voor optimale motivatie en meer verkoop.

Alternatief: salesteam inhuren

Lijken al deze zaken je een brug te ver voor jouw onderneming? Dan kun je overwegen om een compleet salesteam in te huren bij PBC Group. Wij hebben de ervaring en de know how om een goed werkend salesteam in te richten dat helemaal is afgestemd op jouw producten en branche, en dat snel kan zorgen voor aantoonbare resultaten.