7 tips voor het werven van een gekwalificeerde accountmanager


Het werven van een gekwalificeerde accountmanager is van cruciaal belang voor bedrijven die succesvol willen zijn in de competitieve wereld van sales. Een accountmanager speelt een essentiële rol in het onderhouden van klantrelaties en het genereren van nieuwe zakelijke kansen. In dit blog delen we zeven waardevolle tips om jou te helpen bij het aantrekken van een hooggekwalificeerde accountmanager die het verschil kan maken voor jouw organisatie.

1.      Een gedetailleerde vacaturetekst

Het opstellen van een gedetailleerde vacaturetekst is de eerste stap naar het aantrekken van de juiste kandidaten. Zorg ervoor dat je de verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden en gewenste ervaring duidelijk beschrijft. Geef de kandidaat ook inzage in de bedrijfscultuur waar hij terecht komt, en de voordelen van werken bij jouw organisatie zoals de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Een goed geformuleerde vacaturetekst trekt niet alleen de aandacht van kandidaten, maar filtert ook de ongekwalificeerde kandidaten zodat je waardevolle tijd bespaart.

2.      Actieve werving via diverse kanalen

Naast het plaatsen van de vacature op jouw eigen website, is het ook belangrijk om actief te werven via diverse kanalen. Maak gebruik van sociale media platforms, zoals LinkedIn, om jouw vacature te delen met een breed publiek. Daarnaast kun je overwegen om samen te werken met gespecialiseerde salesrecruitmentbureaus of brancheorganisaties die toegang hebben tot een pool van gekwalificeerde accountmanagers.

3.      Opstellen van duidelijke selectiecriteria en assessments

Het gebruik van selectiecriteria en assessments helpt bij het filteren van de kandidaten en het identificeren van de meest geschikte accountmanagers. Stel heldere criteria op, zoals ervaring in de branche, track record in sales en communicatieve vaardigheden. Voer gestructureerde interviews en assessments uit om de vaardigheden en geschiktheid van de kandidaten te beoordelen.

4.      Referenties

Het controleren van referenties en het uitvoeren van achtergrondcontroles is een essentieel onderdeel van het wervingsproces. Neem contact op met de vorige werkgevers van de kandidaat en vraag naar hun ervaringen. Daarnaast kun je een achtergrondcheck uitvoeren om te verifiëren of de kandidaat de juiste kwalificaties en ervaring heeft zoals vermeld in het cv.

5.      Een competentiegericht interview

Een competentiegericht interviewproces helpt om de vaardigheden en competenties van de kandidaten grondig te evalueren. Stel gedragsgerichte vragen om inzicht te krijgen in hoe de kandidaten in specifieke situaties hebben gehandeld. Focus op belangrijke competenties zoals relatiebeheer, onderhandelingsvaardigheden en resultaatgerichtheid. Dit helpt bij het identificeren van kandidaten die goed passen bij de vereisten van een salesfunctie.

6.      Een goed onboarding programma

Een effectief onboarding programma is essentieel om nieuwe accountmanagers succesvol te laten integreren in jouw organisatie. Zorg voor een gestructureerd en gepland inwerkproces waarin de nieuwe medewerker wordt geïntroduceerd in de bedrijfscultuur, processen en producten/diensten. Bied ook de nodige training en ondersteuning om de accountmanager snel productief te laten zijn en zijn/haar verkoopvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit proces duurt namelijk gemiddeld wel 10 maanden(!)

7.      Investeren in Salescoaching en -training

Het investeren in salescoaching en -training is van onschatbare waarde voor het succes van jouw accountmanagers. Bied regelmatige coachingssessies aan om hen te helpen hun verkoopvaardigheden te verbeteren en hen te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen. Zorg voor relevante trainingen, zowel intern als extern, om hun kennis en expertise up-to-date te houden en hen te helpen groeien in hun rol.

Conclusie

Het werven van een gekwalificeerde accountmanager vereist een zorgvuldige aanpak en aandacht voor detail. Door een gedetailleerde vacaturetekst op te stellen, actief te werven via diverse kanalen, gebruik te maken van selectiecriteria en assessments, referenties en achtergrondcontroles te controleren, een competentiegericht interviewproces te volgen, een goed onboarding programma te bieden en te investeren in salescoaching en -training, vergroot je de kans om de juiste accountmanager aan te trekken. Een gekwalificeerde accountmanager zal bijdragen aan het succes van jouw bedrijf door klantrelaties op te bouwen, nieuwe kansen te genereren en de omzet te verhogen.

Kun jij hulp gebruiken met het vinden van de juiste kandidaat voor een salesfunctie?

Neem dan contact met ons op.

PBC Group maakt topaccountmanagers.

Ga naar

Delen